דף הבית >> שכונות >> נחלת ציון

שכונת נחלת ציון

שכונת נחלת ציון נמצאת בין הרחובות אגריפס בצפון ובצלאל בדרום ובין הרחובות שילה במזרח וניסים בכר במערב דרומית לשכונת נווה שלום. הרחוב הראשי בשכונה נקרא רחוב באר שבע לשעבר רחוב בית אל.
אדמות השכונה נקנו מערביי ליפתא בשנת 1891 כאשר היזם והדוחף היה אלברט ענתבי שניהל את בית ספר כי"ח והיה נציג חברת יק"א בירושלים.  ענתבי עסק בפעילות ציבורית רחבת היקף כמו סיוע לבעלי מלאכה ופועלים, רכישת אדמות וקשרים עם השלטונות התורכיים.  הוא שלט בשפה התורכית והכיר את המנטליות של הפקידים התורכיים ולכן קשר קשרים עם צמרת השלטון התורכי בארץ.  היו לו הרבה ידידים אבל בו זמנית הוא גם רכש לעצמו שונאים רבים.  בעזרת בנק יק"א סייע ענתבי לפועלים ןאמנים עניים להשתכן בנחלת ציון והם שילמו את חובם בתשלומים נמוכים לאורך זמן.  העדה הראשונה שהשתכנה בנחלת ציון היתה העדה החלבית שנקראה עדת ארם צובא שבנתה את בתיה החל משנת תרנ"ג (1893) בעזרת הלוואות שקיבלו בעזרתו של ענתבי.  אחר כך הגיעו גם עדות אחרות כמו: ספרדים, כורדים, אורפלים, פרסים וכד'.
וכתב לונץ בלוח א"י תרנ"ח (1898):
"נחלת ציון נוסדה מחברת מסחר בשנת תרנ"ג. מספר בתיה 40."
בתי הכנסת בשכונה למעשה מייצגים את העדות המייסדות אם כי האוכלוסיה השתנתה וגם נוסח התפילה בבתי הכנסת השתנה.
בית הכנסת המפורסם בשכונה הוא בית כנסת עדס ( רחוב באר שבע 3) של יוצאי ארם צובא שנבנה בשנת 1901 על ידי האחים החלבים עובדיה ויוסף עדס.
בית כנסת אליאב נמצא ברחוב באר שבע 25 והוא היה של העדה הספרדית.
בית הכנסת בטיש של העדה האורפלית נמצא ברחוב באר שבע 9.
בית כנסת עזרא הסופר של יהודי עמדיה (עולי קורדיסטן) נמצא ברחוב באר שבע 9.
מוסד חשוב שהיה בשכונה הוא בית מרחץ "המבריא" שנבנה על ידי הקבלן יוחנן עזרא.  לימים הפך בית המרחץ לתיאטרון פרגוד שגם הוא כבר לא פועל.
בשנת 1933 הוקם ועד נחלת ציון  וסביבותיה ואיחד את השכונות: "זכרון טוביה", "נווה שלום", "שבת אחים" ונחלת ציון" ומאז כל האזור נקרא "נחלת ציון"
להרחבה מאמר באתר "אהבת ירושלים" : "שכונת נחלת ציון"
 
טלפון: 052-350-8440
זכויות היוצרים באתר, לרבות תכנים, תמונות, וכל מידע ותוכן אחר, שייכות ל "אהבת ירושלים" - רפי כפיר.   אין לעשות שימוש בתכנים ללא רשות בכתב ומראש
המפות המוצגות באתר, מבוססות על Google Maps, משכך, עלולות להיות סטיות ואי דיוקים קלים בחלק מהמפות.
©