דף הבית >> בתי כנסת >> בית כנסת אוהבי ציון

בית הכנסת אוהבי ציון

נמצא בשכונת נווה שלום ברחוב שילה 23.
כמה מבני העדה הפרסית יזמו להקים אגודה שתפעל למען מציאת פתרון למצוקות הגשמיות והרוחניות של העדה הפרסית.  היוזמים היו: האחים רפאל חיים הכהן ובנימין הכהן, סימן טוב אמין ורחמן בן ניסן כהן.  בראש המשימות של החברה הציבו את החינוך לתורה ודרך ארץ ואחר כך תמיכה בעניים ותשושי כוח ועזרה לזקנים, יתומים ואלמנות.  הם קבעו שכל מי שרוצה להימנות על החברה ישלם רבע מג'ידי דמי כניסה.  הם צרפו אליהם עוד אנשים מבחירי העדה והחליטו על שם החברה – "אוהבי ציון".  עד מהרה נימנו רבים מבני העדה על האגודה החדשה ונוסחו התקנות.  השנה היתה 1898. מעניין שהיזם הראשי – רפאל חיים הכהן שנולד בשנת 1883 בשיראז שבפרס היה בסך הכל בן 16 בשנה זו.
חברי האגודה דחפו את הקמת שכונת נווה שלום ובית הכנסת בית יצחק והפעולה הבאה שלהם היתה הקמת תלמוד תורה עבור הגיל הרך. בתחילה דאגו ללימוד בשבתות בבית הכנסת בית יצחק ואחר כך חיפשו פתרון לילדים משך כל השבוע.  הם שכרו שני מורים וחילקו את 60 הילדים שנרשמו לקבוצות לפי רמתם וכל קבוצה התייצבה בתורה לפני המורים לשינון, חזרה ולימוד.  הצורך במבנה יעודי היה גדול ובשנת 1902 התחילו לפעול בנדון וקנו מגרש בשכונת זכרון טוביה הסמוכה.  את המימון השיגו בעיקר מנדבנים חיצוניים (מונצחים ליד הכניסה לבית הכנסת מבחוץ), אבל גם בני העדה תרמו .רבים מהם תרמו ימי עבודה כפועלי ביין כי לא היה להם כסף לתרום.  סיום העבודה וחנוכת ה"תלמוד תורה" היו בשנת 1905.  בתלמוד התורה היו בהתחלה שתי כיתות ואחר כך 4 כיתות לילדים עד כתה ג' או ד' ואחר כך נשלחו הילדים לבתי ספר רגילים.  תלמוד התורה פעל עד שנת 1956.
במקביל לתלמוד התורה שימש המקום גם כבית כנסת "אוהבי ציון".  גבאי בית הכנסת היו שוקרי כליפא ורפאל חיים הכהן. 
בשנת 1963 הוכנס אליו ארון קודש מפואר פרי עיצובו של אומן בית הספר בצלאל – זאב רבן, כאשר עבודות העץ המיוחדות נעשו על ידי  הנגר מנדל כהן, ובהמשך הותקנה גם תיבה תואמת בהשראת תיבה משיראז עיר המקור של בני העדה, ודלתות מעץ זית.
בשנת 1979 הורחב בית הכנסת על חשבון חדרי הלימוד שכבר לא תיפקדו, נוספו ויטראז'ים והורחבה עזרת הנשים.
כיום בית הכנסת לא פועל בימי חול אבל מקיים פעילויות רבות כבית מדרש קהילתי, בשבת הוא הומה מצעירים ששבו לפקוד אותו, כאשר התפילה מורכבת מנעימות נוסח הרב שלמה קרליבך ותפילה נוסח ספרדי - ירושלמי.  על התפילה במתכונתה הנוכחית מנצחים האחים תומר ויואב הכהן – ניניו של רפאל חיים הכהן בחסות סבם, שיבדל לחיים ארוכים, שמואל כהן.
 
טלפון: 052-350-8440
זכויות היוצרים באתר, לרבות תכנים, תמונות, וכל מידע ותוכן אחר, שייכות ל "אהבת ירושלים" - רפי כפיר.   אין לעשות שימוש בתכנים ללא רשות בכתב ומראש
המפות המוצגות באתר, מבוססות על Google Maps, משכך, עלולות להיות סטיות ואי דיוקים קלים בחלק מהמפות.
©